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Q1: 
How do you implement social distancing on a psychiatric unit?  
R1: 
Programming must balance the psychiatric needs and the medical needs pertaining to COVID-
19. To the extent possible, social distancing should be maintained. This may mean a shift in 
group schedules and sizes, use of larger rooms as available, and shifts in how meals are 
served to minimize close contact. There should be ongoing education of patients and staff 
regarding safe practice to mitigate viral spread.  
 
Q2: 
What do we do if a person becomes symptomatic with COVID-19 like symptoms and has 
either not been tested or the test results aren’t available yet? Is it reasonable to transfer to 
medical when they are a "person under investigation" for COVID-19?   
R2: Psychiatric units should develop protocols for management of both asymptomatic persons 
and persons who develop COVID-19-like symptoms. These protocols should include 
increased monitoring and management of both staff and patients based COVID-19 status 
issues. Protocols for management of symptomatic patients should include identifying when to 
transfer patient to medical services.  These protocols should be in accordance with CDC 
guidelines.  
 
Q3: 
Can we use isolation or seclusion to maintain social distancing? 
R3: 
The Executive Order to maintain social distancing, which is the current legal standard, allows 
for services to be provided face to face that are necessary to preserve life and safety, and this 
includes providing for psychiatric hospitalization when clinically indicated. 
Seclusion used in psychiatric hospitals, isolation, and quarantine are not equivalent concepts 
and are not operationalized in the same way. Isolation in the COVID-19 context involves the 
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separation of people who are known to have a contagious condition.   
Quarantine is the separation of individuals who are suspected of having a contagious 
condition that could infect others.   Seclusion is utilized in authorized psychiatric settings when 
an individual exhibits behavioral dysregulation that creates an imminent risk of harm to self 
and others and does not respond to less restrictive interventions.  
The Michigan Mental Health Code (MHC) Chapter 7, Administrative Rules and CMS guidance 
as well as specific hospital policies should guide decisions on when seclusion is indicated. 
Note that although CMS issued guidance loosening the rules on seclusion, Michigan specific 
laws and rules have not been relaxed, and therefore continue to apply. Hospitals should 
continue to examine situations on a case by case basis and utilize seclusion in those clinical 
circumstances where criteria are met for seclusion as they were prior to COVID-19.  Patients 
with COVID-19 or who have been identified as a Person Under Investigation (PUI) should 
isolate or quarantine to rooms or areas of the hospital/unit separate from others to the extent 
possible. As noted in Question 2, hospitals should develop protocols to maximize the safety of 
all patients and mitigate the spread of the virus to other patients.  Creative measures, such as 
temporary barriers between sections of unit to help separate patients that have difficult staying 
within their room, is encouraged. Procedures and locations to allow isolation or quarantine in 
accordance with CDC guidelines should be in place to address the likelihood that COVID-19 
will impact psychiatric units. 
 
Q4: 
With CDC guidelines highlighting the importance of face masks, what should hospitals do 
related to masks for patients on psychiatric units? 
R4: 
Psychiatric hospitals should be following CDC guidelines regarding PPE, as well as guidelines 
for all persons to have face coverings when individuals are within six feet of another person. 
Patients should be encouraged to voluntarily wear face coverings or masks as part of hospital 
protocol.  If the masks themselves create risks for individual patients (e.g., ligature risks, 
contraindicating medical conditions), then a case by case determination should be made 
regarding the use of such a mask with a patient. In addition, masks on inpatient psychiatric 
units should be inventoried closely. 
 
Q5: 
How can we maximize interaction with the psychiatrist for our patients? 
R5: 
The amount and scope of the services provided by the psychiatrist after admission should be 
based on the Individual Plan of Service and that should be updated if clinical condition 
changes. Even if a patient is court ordered, person-centered planning is required to be done in 
partnership with the patient.  If a patient is not satisfied with the amount or scope of services 
provided, then the IPOS should be reviewed and amended if necessary.   
Each psychiatric hospital or unit should also have Medical Staff Bylaws or policies that 
establish the requirements of the medical staff. It may not specifically state how much contact 
is required with patients but should require enough time/1:1 contact, etc. to ensure treatment 
plans and required care is provided. In the COVID-19 context, it might be prudent to review 
with the Medical Director and update as needed. In addition, some patient interactions might 
be facilitated if done by video engagement and this should be considered as an option to 
augment but not supplant, and only as allowed by CMS, hospital bylaws, and policies related 
to psychiatric access.  
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Q6: 
What happens if a patient requests a jury trial?  
R6: 
Administrative Order 2020-10, effective April 23, 2020, delays all jury trials until June 22, 2020 
or until further order of the court.  As such, patients, guardians and their counsel should be 
reminded of this Judicial Order.  
https://courts.michigan.gov/Courts/MichiganSupremeCourt/rules/court-rules-admin-
matters/Administrative%20Orders/2020-08_2020-04-23_FormattedOrder_AO2020-10.pdf 
 
Q7: 
Do you need consent to test for COVID-19 in a psychiatric hospital or unit? 
R7: 
This is a topic of ongoing discussion that will continue to evolve with new public health 
mandates and orders.  
Currently, consent is required for testing. When a person is asked to submit to a COVID-19 
test, it is important to remember that adults of sound mind are permitted to refuse medical 
procedures. Proper informed consent needs to include an explanation of the risk of such 
refusal and the benefits of the intervention.  Similarly, psychiatric patients are presumed 
competent, and therefore should be allowed to refuse as well, presuming their decision-
making is sound. If a patient has impaired decision-making, based on an appropriate clinical 
assessment, a legally authorized decision-maker (e.g., a guardian or parent) should be 
consulted and may consent on behalf of the assenting patient. Without assent, even with a 
substitute decision-maker, the risks and benefits of the procedure may not lead to a lifesaving 
or a perfect result.  Mandatory, involuntary testing has risks of its own.  Testing may have false 
positive and false negative results and results should be interpreted within a broader clinical 
context. Precautions must still be taken to protect others if an individual refuses testing, and 
these precautions should be developed, in light of, whether the person is asymptomatic with 
no known COVID-19 exposure, symptomatic or a person under investigation. There should be 
ongoing education and dialogue with the patient over time regarding COVID-19, the value of 
testing and virus risk reduction precautions, while treating the psychiatric illness. 
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